POWERDOBS NIEUWS UPDATE OKTOBER 2023

POWERDOBS NIEUWS UPDATE OKTOBER 2023

Yesss! Het is bijna zover. Op 23 november, vanaf 14.00 uur bij Powerdobs, organiseren we opnieuw een Data Insights Meet-Up met een super interessant en vol programma met zowel interne als externe sprekers. Lees er in deze nieuwsbrief alles over en meld je aan.

 

Naast het organiseren van het event hebben onze collega’s niet stilgezeten en veel blogs geschreven. Natuurlijk is er lekker veel Fabric nieuws: Herman Fourie vertelt in zijn blog over de Direct Lake Mode. Nicky van Vroenhoven helpt een ‘mede MVP’ bij het pauzeren van Fabric-capaciteit en Tom Hardeman is in de Dataflows Gen 2 gedoken. 3 heerlijke blogs!

 

En verder vertelt Nicky over zijn hoogtepunten bij Data Saturday Holland en dataMinds Connect. Taco Vader duikt in de life-cycle van een data platform en Jeroen van der A heeft de nieuwe Calculation Groups in Power BI Desktop onder de loep genomen.

 

Ook kunnen we 2 collega’s feliciteren! Allereerst Nicky van Vroenhoven, omdat hij voor de 4de keer op rij is benoemd tot Microsoft MVP in de categorie ‘Data Platform’. En Michael Bennett met zijn start bij Powerdobs!

Veel kijk- en leesplezier!

 

Powerdobs Data Insights Meet-Up 23 november 2023

Het is bijna zover! Op 23 november, vanaf 14.00 uur bij Powerdobs, organiseren we opnieuw een Data Insights Meet-Up. Ook dit jaar hebben we weer een super interessant en vol programma: Daan Humblé van Microsoft geeft een update over het Analytics nieuws van Microsoft Ignite; onze collega Nicky van Vroenhoven vertelt over Direct Lake met Power BI; Luc Boon praat je bij over de reis die Croonwolter&dros heeft gemaakt naar een Azure Data Platform met SAP data; daarna neemt collega Tom Hardeman je mee naar de Data Platform architecturen en de impact van Fabric daar op. Zet deze datum in je agenda en meld je aan via lotte@powerdobs.nl.

 

 

 

Power BI Direct Lake Mode – this is what we’ve been waiting for!

Met de introductie van Fabric en OneLake introduceerde Microsoft ook een compleet nieuwe manier voor Power BI om grote hoeveelheden gegevens te analyseren. Dit wordt ondersteund via de ‘Direct Lake Mode’. Herman Fourie legt in zijn blog uit hoe je met de Direct Lake-modus extreem grote datavolumes kunt analyseren en tegelijkertijd kunt profiteren van uitzonderlijke queryprestaties en minimale datalatentie. Het vertegenwoordigt een opmerkelijke combinatie van DirectQuery en Import-modus, waardoor het volledige potentieel van Power BI wordt benut.

 

What Happens When I Pause a Fabric Capacity?

Een vraag van vriend en mede-MVP Koen Verbeeck wekte bij Nicky van Vroenhoven een aantal vragen op. Wat betekent het eigenlijk als ik een Fabric-capaciteit pauzeer? Wat stopt met werken? Wat kan ik nog wel doen en stopt niet met werken?

Nicky heeft direct verschillende scenario’s getest en is behoorlijk verrast door de antwoorden.

 

Dataflows Gen 2 en Data Pipelines in Microsoft Fabric

Dataflows Gen 2 is een nieuwe tool die binnen Data Factory in Microsoft Fabric gebruikt wordt om data te ontsluiten en te bewerken. Maar, wanneer is het nuttig om de Gen 2 dataflows te gebruiken? Het alternatief hiervoor zijn namelijk de Data Pipelines die ook beschikbaar zijn binnen Azure Data Factory en Microsoft Fabric. In deze blog gaat Tom Hardeman verder in op deze vraag.

 

Een week van Data: Data Saturday Holland en dataMinds Connect

De wereld van data en analyse evolueert voortdurend, met bijna dagelijks nieuwe tools, technologieën en best practices die opduiken. Als data-enthousiasteling en professional is Nicky van Vroenhoven altijd op zoek naar kansen om zijn kennis uit te breiden en op de hoogte te blijven van de nieuwste trends in het vakgebied. Onlangs had hij het genoegen om twee fantastische evenementen bij te wonen: Data Saturday Holland en dataMinds Connect, en misschien raad je het al: het was geweldig!

 

De Lifecycle van het data platform

Bij Powerdobs werken we dagelijks aan Data Platformen. Van groot tot klein en met allerlei verschillende technologieën hebben ze toch tenminste één ding gemeen: het is voor onze klanten een belangrijke en kostbare investering. Daarom nemen we onze klanten altijd aan de hand in de te maken keuzes als het gaat om de afweging ‘snel resultaat‘ versus ‘duurzaam data platform‘. Beiden zijn namelijk belangrijk! Het is cruciaal om voor een nieuw data analytics initiatief snel waarde te leveren. Maar na een aantal van die snelle successen moet er ook actief worden gestuurd op de duurzaamheid van het data platform en de geleverde inzichten, want wie wil nou niet dat de gedane investeringen vele jaren renderen? Wat als er een nieuwe service wordt gelanceerd, zoals Microsoft Fabric, moet je daar meteen mee aan de slag of is het verstandig om te wachten? In deze blog vertelt Taco Vader hoe Powerdobs bovenstaande uitdagingen aangaat.

 

Calculation Groups zijn nu ook beschikbaar in Power BI Desktop, wat kun je er mee?

In de nieuwste versie van Power BI Desktop is het nu mogelijk om Calculation groups aan te passen. Voorheen had je daarvoor een externe tool nodig zoals tabular editor. In een eerdere Powerdobs blog schreef Nicky van Vroenhoven al een keer over de belangrijkste toepassingen van calculation groups. Dit keer laat Jeroen van der A zien hoe je met calculation groups kunt werken in Power BI Desktop, gaat hij in op typische scenario’s waarvoor je calculation groups kunt gebruiken en kijkt hij naar een time intelligence scenario en naar een dynamisch formatting scenario die je kunt toepassen op KPI’s.

 

Nicky van Vroenhoven weer benoemd tot Microsoft Data Platform MVP

Voor de 4e keer op rij is Powerdobs collega Nicky van Vroenhoven benoemd tot Microsoft MVP in de categorie ‘Data Platform’. Deze titel is slechts weggelegd voor een selecte groep Microsoft experts en wordt uitgegeven door een zeer kritisch comité van Microsoft. Bij het uitreiken van de jaarlijkse MVP benoemingen zoekt het comité naar specialisten die worden erkend in hun vakgebied door hun leidende rol en technische expertise. Een actieve bijdrage leveren aan de Microsoft community is hierbij cruciaal. Er wordt gekeken naar zaken als: Creëren van vakinhoudelijke content (boeken, blogs) en spreken op conferenties. Maar natuurlijk ook naar het helpen van collega’s en het succesvol ondersteunen van projecten.

 

Welkom bij Powerdobs Michael!

We zijn ontzettend blij dat Michael Bennett, Microsoft Fabric Consultant, het Powerdobs team is komen versterken. Welkom Michael!

Author

Leon Huijsmans