Yes, het DP-500 examen van Microsoft is live!

Yes, het DP-500 examen van Microsoft is live!

Het nieuwe examen voor de Azure Enterprise Data Analyst

 

In onze wereld van data denk ik niet dat we ooit stoppen met leren. Maar de laatste tijd ben ik weer bezig met leren voor een specifiek doel. Dat doel is het DP-500 examen, dat ik voor volgende week heb gepland. Vorig jaar heb ik de certificeringen gehaald voor ‘Microsoft Power BI Data Analyst (PL-300)’ en ‘Microsoft Power Platform Fundamentals (PL-900)’. Mocht je je afvragen: DP-500, is dat een nieuw examen? Jawel! Het is echter nog in bèta. Dat is natuurlijk geen probleem, er zijn slechts een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

 

Ten eerste krijg je niet meteen je score nadat je het examen hebt afgelegd, deze worden pas berekend als het uit de bèta gaat. Het examen is nog in bèta omdat ze feedback willen verzamelen over de kwaliteit van het examen en de vragen. Mogelijk moeten ze vragen oplossen of de kwaliteit of nauwkeurigheid verbeteren op basis van de gegevens en opmerkingen van de deelnemers. Gewoonlijk worden de scores voor het examen 10 werkdagen nadat het examen live gaat vrijgegeven.

 

Ten tweede heb je voor de voorbereiding beschikking tot de pagina met examendetails die de skills measured bevat, evenals een meer gedetailleerde PDF. Maar er is dus geen voorbereidingsmateriaal zoals leerpaden, modules of een instructor-led training. Onze mooie Power BI-community heeft dit gat echter al voor een groot deel gedicht, daarover later meer.

 

Tot slot nog een goed punt: je krijgt meestal een mooie korting op bèta-examens, als je op tijd bent tenminste. Op 19 april verscheen er een bericht op de Tech Community-site waarin het nieuwe examen werd aangekondigd. Ook stond daarin een kortingscode voor de eerste 300 mensen die het examen hadden gepland.

 

 

Azure Enterprise Data Analyst Associate

 

Nu over naar het DP-500 examen, de volledige naam is: Designing and Implementing Enterprise-Scale Analytics Solutions Using Microsoft Azure and Microsoft Power BI. Laat dat even bezinken. Ontwerpen, implementeren, een enterprise-scale oplossing, met Azure én Power BI. Dat betekent dat het examen de volgende producten/diensten dekt:

  • Microsoft Power BI, inclusief enkele externe tools
  • Microsoft Purview (eerder bekend als Azure Purview)
  • Azure Synapse Analytics
  • Azure Data Lake Gen2
  • DevOps

 

Dit examen is vereist voor de nieuwe Microsoft Certified: Azure Enterprise Data Analyst Associate certificering.

Examen: DP-500 is nodig voor de certificering Azure Enterprise Data Analyst Associate

Ben je geïnteresseerd waar deze certificering en dit examen passen in het grotere geheel van de Microsoft certificeringen of ben je geïnteresseerd in andere certificeringen? Bekijk dan de Microsoft-certificeringsposter.

 

 

Benodigde vaardigheden

 

Dit is het overzicht van de vaardigheden, een gedetailleerde PDF kun je hier downloaden.

  • Implement and manage a data analytics environment (25–30%)
  • Query and transform data (20–25%)
  • Implement and manage data models (25–30%)
  • Explore and visualize data (20–25%)

 

Ik zal niet verder in detail treden, want Andy Cutler en Nikola Ilic hebben de handen ineengeslagen en hebben dit al voor ons gedaan. Hun bevindingen zijn te vinden via onderstaande link en bevatten ook links naar te studeren materiaal per onderwerp uit de gedetailleerde PDF:
New Certification: Microsoft Certified Azure Enterprise Data Analyst Associate.

 

 

Links naar studiemateriaal

 

Naast de door Andy samengestelde pagina op zijn blog, gebruik ik ook de onderstaande bronnen tijdens mijn leertraject:

 

Heb je interesse om dit DP-500 examen te doen, of heb je het misschien al gedaan? Wat vind je ervan en zou het iets voor jou zijn? Zo ja, dan vind je het misschien ook leuk om te weten dat wij op zoek zijn naar nieuwe collega’s!

Author

Nicky van Vroenhoven

Microsoft Data Platform MVP, Blogger, Speaker