Viva Fabric in Las Vegas

Viva Fabric in Las Vegas

Zoals al aangekondigd in de vorige blog was afgelopen week de grote Microsoft Fabric Community Conference in Las Vegas. En … er is weer veel nieuws te melden over de laatste Microsoft Fabric ontwikkelingen! Namens Powerdobs was Nicky van Vroenhoven aanwezig om het laatste nieuws te horen en natuurlijk ook om 2 sessies te hosten. Eén sessie over de SAP – Azure integratie samen met Ulrich Christ van Microsoft, en een tweede sessie over Power BI Admin en Monitoring met Arthi Iyer en Radhakrishnan Srinivasan, beiden van het Fabric Product team.

 

Natuurlijk maken ‘de Amerikanen’ als geen ander een mooie show van events zoals dit. Met mooie quotes en one-liners enthousiasmeren ze het publiek en creëren ze een gaaf en goed gevoel over de mooie oplossingen die Microsoft te bieden heeft.

 

“The Microsoft Intelligent Data Platform is our solution to help you create a powerful, agile, and secure data and AI foundation, made simple. Microsoft Intelligent Data Platform is a suite of technologies with Microsoft Fabric at its heart that helps organizations harness the full power of their data.”

 

 

De conference highlights

Veel nieuws was er zeker met mooie nieuwe aankondigingen rondom Microsoft Fabric! Hieronder de zaken die wat ons betreft het meest in het oog sprongen.

 

CI/CD 

Om Fabric te transformeren naar een enterprise analytics platform is CI/CD een belangrijke aanvulling. Hierin zijn grote stappen gezet, data pipelines en data warehouses worden nu bijvoorbeeld ook ondersteund door Fabric GIT en deployment pipelines! Een welkome aanvulling. Daarnaast kun je straks eenvoudig een branch-out actie uitvoeren in een Fabric workspace, waarbij een nieuwe feature branch en workspace wordt gemaakt.

 

Folders in Workspaces

Lang verwacht en gewenst maar ze zijn er nu echt. MS Fabric ondersteunt folders in Workspaces om meer structuur aan te brengen in de governance. De oplossing is nu in public preview. Meer info: Announcing Folder in Workspace in Public Preview | Microsoft Fabric Blog | Microsoft Fabric

 

Task Flows

We hebben ook een sneak peek van Task flows gezien. Dit is een end-to-end visuele weergave en groepering van items in een workspace.

 

Security

Op het gebied van security zijn ook grote stappen gezet en dat is ook meteen een ‘differentiator’ ten opzichte van het traditionele Azure Data Platform. Veel security functionaliteit wordt namelijk out of the box geconfigureerd waar je in het verleden veel handmatig werk moest doen. Wil je meer weten? Hier zijn meer details te vinden:

 

Naast bovenstaande zaken wordt ook de integratie met MS Purview op het gebied van de security sterk verbeterd. Dat gaat naast security voordelen ook verbeteringen bieden voor compliance en governance (Microsoft Purview blog).

 

Fabric is Lake Centric

Shortcuts en Mirroring (nu ook in public preview) maken het makkelijker om data in OneLake te brengen. Shortcuts naar cloud-based S3 data sources zoals o.a. Cloudflare, Qumulo en Dell ECS worden nu ook ondersteund. Mirroring is voor nu ondersteund voor Azure Cosmos DB, Azure SQL DB en SnowFlake. Daarnaast biedt Microsoft (1 TB/capacity unit) gratis storage aan voor Mirroring replicas en wordt de compute voor mirroring zelf niet doorberekend. Meer info: Announcing the Public Preview of Mirroring in Microsoft Fabric | Microsoft Fabric

 

De sessies van Nicky

De eerste sessie die Nicky voor zijn rekening nam ging over ‘SAP als bron voor het Azure Data Platform’. Samen met Ulrich Christ, Data Factory Program Manager bij Microsoft, gingen ze dieper in op de functionaliteit van de verschillende SAP-connectoren in Data Factory, waaronder de CDC-connector. Voor Nicky was het zijn eerste sessie over ‘de SAP connectoren’ en het was meteen een erg goede sessie. Een beetje uit zijn comfort zone, maar er was veel interactie. Ze hebben na de sessie bijna 45 minuten vragen mogen beantwoorden.

 

De tweede sessie had als onderwerp ‘Hoe behoud je de governance over je data in Fabric’ en was met Arthi Iyer en Radhakrishnan Srinivasan, allebei Product Manager voor Admin, Governance en Security in Fabric. Daarin werd de veranderende rol als Fabric Administrator belicht, en ook de laatste ontwikkelingen in de Admin portal zoals visual cues en filtering kwamen aan bod. Nicky had tot slot een mooie demo als aanvulling op het semantische model van de Admin Monitoring workspace. Hij liet zien hoe je zelf data kunt toevoegen aan het model en zo kunt achterhalen welke gebruikers wel een Pro licentie hebben maar deze eigenlijk niet gebruiken.

 

 

 

 

Voor meer informatie zie ook deze reference:

Announcements from the Microsoft Fabric Community Conference | Microsoft Fabric Blog

 

 

Authors

Leon Huijsmans