Powerdobs BI Health Scan

Powerdobs BI Health Scan

Power BI is de afgelopen jaren uitgegroeid tot marktleider in Business Intelligence. De oplossing is heel toegankelijk, eindgebruikers beschikken namelijk al over de Power BI functionaliteit via hun Office abonnement en de basis lijkt aardig op Excel. Eenmaal in de handen van de eindgebruikers is er geen weg terug, gebruikers zijn gek op Power BI en laten het niet meer los. Op een gebruikersvriendelijke manier kunnen ze inzichten creëren in data door middel van effectieve visualisaties. Initieel wordt Power BI vaak gebruikt als ‘decentrale self service BI tool’ maar steeds vaker groeit het uit naar een ‘Enterprise BI & Analytics platform’. En, eerlijk is eerlijk, de eisen voor een Enterprise Platform verschillen enorm van de eisen en wensen die gebruikers stellen aan een ‘decentraal gebruikt BI tooltje’. Het is dus logisch dat dit regelmatig tot issues leidt.

 

Bij de transitie van kleinschalig Power BI gebruik naar een Enterprise Platform zien we dat bedrijven worstelen met aspecten als: beveiliging, performance, schaalbaarheid, governance, datakwaliteit, visualisaties, licentievormen en natuurlijk de bijbehorende kosten. De Powerdobs BI Health Scan kan een uitkomst bieden! We toetsen de Power BI omgeving op vele facetten, plaatsen dit in de context van uw organisatie en als resultaat presenteren we een concreet verbeterrapport.

 

De scan bestaat uit een combinatie van interviews met verschillende stakeholders en een ‘systeem scan’. Om een tipje van de sluier op te lichten hieronder een korte toelichting op enkele van de aspecten die we toetsen:

 

Licenties Gratis, Pro, Premium, per gebruiker of per capaciteit. Power BI biedt vele gebruikersmogelijkheden. De vraag is natuurlijk wat de optimale licentievorm (of -vormen) voor uw organisatie is. Tijdens de scan nemen we dit mee in ons advies.
OTAP Hoe kun je je ontwikkelwerkzaamheden scheiden van de testactiviteiten en van de productieomgeving, zonder complexe processen en procedures? Ons eindrapport beschrijft de ideale oplossing voor uw situatie.
Autorisaties Row level security, toegang via geautoriseerde workspaces, apps of een mooie tussenvorm. Tijdens de interviews bepalen we de ideale werkvorm voor uw Power BI-omgeving en organisatie. Het beleid voor het beheren van gebruikers, rollen en machtigingen nemen we daar ook bij en de privacy aspecten van de data.
Performance Regelmatig wordt performance op den duur een beperkende factor, ofwel omdat de data verversing doorloopt tot (ver) in de werkdag, of omdat eindgebruikers >5 seconden wachten op het resultaat van een interactie, zoals een filter actie. De Powerdobs performance optimizer realiseert verbeteringen in 3 stappen:  Power BI performance optimizer: in 3 stappen naar topprestaties – Powerdobs. Als onderdeel van de Powerdobs BI Health Scan voeren we deze performance optimizer uit.
Governance Wie herkent het niet, wildgroei van rapporten en dashboards, meerdere versies van de waarheid en discussie over juistheid van cijfers in plaats van focus op acties en verbeterstappen. Governance zorgt ervoor dat Power BI op een gecontroleerde, veilige en conforme manier door de hele organisatie wordt gebruikt. Door middel van interviews met de belangrijkste stakeholders valideren we de huidige BI- en data governance en kijken we o.a. naar autorisaties en licenties.
Data kwaliteit Garbage in, garbage out: herkenbaar? Een dashboard of rapport kan heel goed gedefinieerd zijn, als de data niet klopt dan is het resultaat alsnog waardeloos. Tijdens de technische scan bekijken we de data-aanlevering en het datamodel, daarnaast toetsen we deze ook met de data definities en de daadwerkelijke data in de bronsystemen.
Visualisaties en Lay-out Een duidelijke en uniforme lay-out voor de Power BI rapporten en dashboards binnen uw organisatie en goede visualisatie van de data zijn van grote invloed op het gebruiksgemak en de effectiviteit van de data-analyses die worden uitgevoerd. Tijdens de scan wordt het huidig ontwerp en lay-out, visualisatietypes, kleuren en lettertypen en het waarborgen van consistentie in alle visualisaties onder de loep genomen.

 

Voordat we starten met de Powerdobs BI Health Scan bepalen we samen met u welke onderdelen van de scan extra aandacht behoeven en wat er minder relevant is. Op basis daarvan creëren we een definitieve aanpak. Het doel van de scan is om te komen tot een eindrapport met concrete en pragmatische verbetervoorstellen voor de Power BI gebruikersorganisatie.

 

Uiteraard leveren we niet alleen een rapport maar nemen we ook interne medewerkers mee in onze werkwijze en tools, zodat ze hier ook van leren en het naar de toekomst toe kunnen bijhouden. Kortom, op een snelle en laagdrempelige manier krijgt u alle middelen in handen om uw Power BI omgeving naar een hoger niveau te tillen.

 

Interesse? Bel of mail ons gerust!

 

 

Authors

Mellicia Tjoeng