Power BI wordt nóg beter! Al het nieuws van Ignite 2020

Power BI wordt nóg beter! Al het nieuws van Ignite 2020

Vergaande MS Teams integratie! Smart naratives! Premium Gen 2! Een willekeurige greep van Power BI nieuwtjes die werden onthuld op de Ignite 2020 Conference. Meer weten? In dit blog vertellen we je over de laatste ontwikkelingen rondom Power BI op basis van drie topics: Gebruiksgemak, Visuals en Insights, en de Power BI back-end.

 

Gebruiksgemak

Als één van de weinige BI tools is Power BI erin geslaagd om snel een grote gebruikersgroep te bereiken. En daar gaat het om in een datagedreven organisatie: een grote groep eindgebruikers inzichten geven om hun werk beter te doen. En dit wordt nog gemakkelijker! Onder meer via Office 365 en koppelingen met tools als Excel, PowerPoint en SharePoint kun je nu overal toegang krijgen tot je Power BI datasets.

 

De volgende stap in dit proces is de integratie van Power BI in Microsoft Teams. Hierdoor kun je tijdens vergaderingen of in chats met collega’s makkelijk inzichten kan tonen en delen. Ook heeft Power BI integraties met Power Apps en Power Automate waarmee je snel, of zelfs automatisch, kan reageren op de laatste inzichten in de Power BI analyses.

 


Microsoft begrijpt dat de bevordering van een data cultuur hand in hand gaat met goede data beveiliging. De nieuwste toevoeging zijn ‘sensitivity labels’ aan Power BI rapporten die het delen van rapporten over bepaalde groepen, of met mensen in andere organisaties, in goede banen kan leiden. Deze sensitivity labels werken ook door in Excel als je Power BI data daar verder wil analyseren. In combinatie met Excel Row Level Security maakt dat een oplossing die het mogelijk maakt om volledig veilig met corporate data te werken in Power Bi én Excel.

 

Visuals en Insights

Power BI wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe grafische elementen. Bovendien is er een levendige app store waar nog veel meer te vinden is. Tijdens Microsoft Ignite zijn er voor de komende maanden een paar prachtige uitbreidingen aangekondigd:

 

  • Smart Narratives is een tekst box die automatisch een tekstuele samenvatting van de geselecteerde visuele elementen op de rapportage maakt!
  • Anomaly Detection maakt het mogelijk om per visual afwijkingen te verklaren aan de hand van gecorreleerde gebeurtenissen. Power BI geeft ook automatisch suggesties van invloedrijke gerelateerde events.

 

Wat ook ontzettend gaaf is aan Power BI is dat Microsoft werkt aan augmented reality. Samen met Hololens creëren ze een oplossing waarbij je rapportages live in je omgeving context kan zien. Handig voor bijvoorbeeld onderhoudswerkzaamheden on site! Tenslotte maakt Power BI flinke stappen in het toegankelijk maken van Artificial Intelligence (AI). Zoals via gebruiksvriendelijke schermen zelf AI algoritmes opstarten om voorspellingen te gaan doen op basis van je eigen data. Ook komen er steeds meer mogelijkheden om de AI service van Azure te koppelen aan Power BI datasets.

 

Power BI back-end

Power BI rapporten draaien veelal in de cloud en ook daar staan de ontwikkelingen niet stil: Power BI Premium Gen 2 komt eraan! De belangrijkste verbeteringen zijn een performance boost tot 16x, het autoscalen van je capaciteit om piekdrukte (bijvoorbeeld seizoen, ochtend, jaarafsluiting) op te vangen, en Premium pricing per user. Dit laatste is een mooie oplossing voor midden en kleinbedrijf organisaties die toch gebruik willen maken van de Premium Power BI Cloud. Ook wordt het mogelijk om de Power BI Cloud beter in de gaten te houden door deze te koppelen aan Azure Log Analytics. Er komen daarbij gratis Template Power BI rapporten beschikbaar om de service kwaliteit in de gaten te houden. Tenslotte krijgt ook Power BI dataset nieuwe features, onder andere die van composite models, wat het mogelijk maakt om meerdere datasets in één rapportage te combineren. Hierdoor krijg je meer flexibiliteit in het uitrollen van bijvoorbeeld self-service BI. Ook kunnen datasets beter in een direct query modus (live data) verbinden met Synapse. Sterker nog, Synapse kan door slim te kijken naar Power BI dataset performance statistieken zelf caching views genereren, de Power BI performance accelerator genoemd.

 

Onze conclusie van de aankondigingen op Microsoft Ignite is dat Power BI alleen maar completer wordt, zowel qua flexibiliteit, visualisaties en inzichten, en veiligheid en gebruiksgemak. Voor MKB klanten biedt het alle mogelijkheden om een volledige BI omgeving te realiseren, voor de grote bedrijven is het een state of the art, enterprise ready, rapportage platform! Heb je vragen of opmerkingen, neem dan gerust contact met ons op.

Author

Leon Huijsmans