Louwman zet het Data Lakehouse in haar kracht

Louwman Group is een familiebedrijf dat haar oorsprong kent als importeur Louwman & Parqui. Het bedrijf is bijna 100 jaar geleden, in 1923, opgericht. In de jaren die volgden is Louwman uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in de automotive sector. Meer recent is de onderneming aan het verbreden tot een speler die het hele spectrum van mobiliteitsdiensten dekt, van fietsvoordeelshop.nl tot bijvoorbeeld ook Driven, een full service dienst voor bedrijfsmobiliteit.

 

Wij spraken Mark van Dijke, Data Officer bij business unit Innovation, Digital & Data (ID&D). Dit team is bezig met innovatie middels datagedreven dienstverlening. Vanuit zijn rol is Mark onder meer verantwoordelijk voor het ID&D data platform.

De uitdaging

Samen met Christian van Diepen, een Data & Analytics architect in zijn team, heeft Mark in 2020 een ambitieus nieuw data platform uitgedacht. Het plan ligt er, nu komt het aan op de realisatie, dat is precies waar Powerdobs heeft is ingestapt. Samen met het Louwman team is de visie van Mark en Christian gerealiseerd.

 

Het platform heeft als doel om één versie van de waarheid te brengen, allemaal op basis van Azure cloud diensten en een wendbare data architectuur. Het data platform ondersteunt diverse Louwman teams en proposities met analytische diensten, van management rapportages tot aan data science.

De techniek

In dit geval is the proof of the pudding in the eating, dus: “maak het maar waar!”, was de roep vanuit de business. Diverse Louwman teams zaten te springen om stuurinformatie zodat de business zich kon focussen op innoveren, vernieuwen en uitbouwen. Met gezwinde spoed moest het Data Platform gerealiseerd worden! Het ID&D Data team is goed op die opdracht ingesprongen, en Powerdobs heeft het team op enkele belangrijke plekken versterkt waardoor de visie op aansprekende wijze tot uitvoer is gebracht.

 

Platform Engineer: De technologische architectuur betreft een Data Lakehouse, waarbij Databricks een Delta Lake aanstuurt, en Synapse Mapping Dataflows de data opwerken. Voor de laatste vertaalslag naar een dimensioneel model gebruiken we Synapse Dedicated SQL Pools. Dit dimensionele model en de DAX measures  worden in Analysis Services klaargezet voor gebruik in Power BI. De Powerdobs Platform Engineer heeft de grootschalige meta-data gedreven data processing pipelines ingericht, en dat alles performant en robuust uitgevoerd. Een volledige uitrol middels infrastructure as code en CI/CD inrichting is voorzien.

 

Data Engineers: Ook hebben senior data engineers van Powerdobs gewerkt aan uitdagende toepassingen op het platform rondom het thema commercial excellence. Daartoe waren bijvoorbeeld master data entiteiten nodig zoals een centraal perspectief op alle voertuigen, bestaande uit gecombineerde informatie uit 14 bronsystemen. Door te werken aan dit soort toepassingen hebben de consultants van Powerdobs ook waarde toegevoegd door de data architectuur te detailleren en in waardevolle workshops met Louwman Data Engineers uit te werken.

Het resultaat

Het ID&D Data Platform, een state of the art Data Lakehouse implementatie, draait veilig, stabiel, performant en kosten efficiënt. Daarbij is het ID&D Data team goed toegerust voor de verdere uitbouw van het platform. En ondertussen werken er al 20 Data en BI professionals binnen Louwman op dit platform die bouwen aan waardevolle inzichten voor de Louwman organisatie. Inzichten voor Customer Lifetime Value zijn een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van dit Data Lakehouse waarbij Data Science in combinatie met Power BI Reporting tot waardevolle inzichten leidt!

Christian van Diepen: ``Met de ervaring van de Powerdobs consultants hebben we onze visie op een modern dataplatform gerealiseerd. Bovendien hebben we gezamenlijk waardevolle inzichten geleverd die onze commerciële slagkracht wezenlijk transformeren.”
Business issue

Executie kracht benodigd om een moderne data platform visie te implementeren.

Looptijd

18+ maanden

Resultaat

Data platform is conform ontwerp gerealiseerd. En belangrijker: er worden waardevolle en innovatieve inzichten geleverd!

Technologieën

Azure Data Factory, Delta Lake, Databricks, Mapping Dataflows, Synapse Analytics (Serverless en Dedicated), Azure Analysis Services en Power BI Premium Capacity.