Microsoft Build – de belangrijkste takeaways voor Data Analytics

Microsoft Build – de belangrijkste takeaways voor Data Analytics

Deze week was het weer tijd voor MS Build, dit is de jaarlijkse conferentie van Microsoft die vooral gebruikt wordt voor het aankondigen van nieuwe ontwikkelingen. En … er is veel nieuws te melden op het gebied van Data Analytics en AI! In deze blog neem ik je mee langs de belangrijkste zaken die we hebben gehoord en gezien!

 

Onze favoriete aankondigingen:
  • Microsoft Fabric biedt een geïntegreerde en vereenvoudigde gebruikerservaring voor alle data & analytics ontwikkelaars
  • Data Activator is een nieuw detectiesysteem voor alerting en vervolgacties (en onderdeel van Fabric)
  • Git Integration: als onderdeel van de nieuwe Fabric workloads
  • Power BI Desktop Developer Mode levert een betere gebruikerservaring voor ontwikkelaars met een nieuw Power BI Project file-type (PBIP)

 

 

Hieronder vind je een iets grotere tip van de sluier van deze onderwerpen.

 

 

Microsoft Fabric

Fabric is het nieuwe Analytics platform met ‘end to end analytics van het data lake tot aan de eindgebruiker van de data’. Het is gebouwd op basis van de volgende pijlers:

  • Een compleet Analytics Platform
  • Lake-Centric en volledig Open
  • Empowerment van elke gebruiker
  • Ondersteund door AI

 

Fabric bestrijkt het volledige analytics spectrum met zaken als dataverplaatsing, data lake, data-engineering, data-integratie en data science, real-time analytics en business intelligence. Het wordt dus de thuishaven voor zowel de Power BI expert als de Data Engineer.

 

Fabric gaat het leven van onze klanten echt eenvoudiger maken doordat alle services direct en uniform beschikbaar zijn. De Fabric-architectuur is volledig beschikbaar als Software as a Service (SaaS) in plaats van het traditionele Platform as a Service (PaaS), dit was nodig om eenvoud en integratie naar een hoger niveau te tillen. Fabric biedt nu een uniforme geïntegreerde data omgeving, vergelijkbaar met wat MS Office biedt voor de office applicaties.

 

Fabric is dus echt een game changer maar natuurlijk was dit niet de enige grote aankondiging op Build.

 

 

Power BI Desktop Developer Mode

Eindelijk is ie er, bijna dan, de ‘Power BI Desktop Developer-mode’! Samenvattend geeft de Developer Mode je de mogelijkheid om een Power BI Desktop-bestand op te slaan in een nieuw Power BI-project (PBIP). Dit bestand kun je dan off-line weer openen waarna je dan nog steeds kunt werken met de artifacts die zijn opgeslagen als een map in de PBIP. Verder wordt Power BI Desktop uitgebreid om ontwikkelaars een betere ervaring te bieden met mogelijkheden als:

  • Source Control voor version history en diffs
  • CI/CD voor bijvoorbeeld Pull Requests
  • Text editor ondersteuning

 

De Developer Mode sluit ook aan bij het volgende punt: Git-integratie in de Power BI service!

 

 

Git Integration

Er wordt al lang naar uitgekeken maar nu is ie dan toch echt: Git integratie! Naast de Developer Mode in Power BI Desktop en een eenvoudigere, betere manier om wijzigingen in bronbeheer samen te voegen, is Microsoft nu ook begonnen met de integratie van source control op workspace niveau. Dit is super handig als je met meerdere ontwikkelaars samen aan een rapportage werkt. Let echter wel op, deze functie is alleen beschikbaar als Premium/Fabric-functie, dus alleen in workspaces met een Power BI Premium- of Fabric-capaciteitslicentie kun je een verbinding maken met source control.

 

 

Data Activator

Data Activator is een nieuwe naam waar we nog niet zoveel over gehoord hebben, maar dat gaat veranderen! De belofte is groot, volgens Microsoft zal Data Activator “klanten helpen om direct te reageren op data veranderingen door een detectiesysteem dat de stakeholders automatisch waarschuwt met de juiste context om actie te ondernemen”. Daar word ik wel enthausiast van! Het lijkt op een low-code/no-code manier om acties te initiëren op basis van automatische data analyse. Het is momenteel alleen beschikbaar in private preview, we zullen dus nog even moeten wachten voordat we er echt mee aan de gang kunnen. Voor de tussentijd hebben we wel de announcement blog.

 

 

Artificial Intelligence

In algemene zin zien we dat AI op steeds meer plaatsen in ons dagelijks werk ontstaat en ons werk gemakkelijker gaat maken. Zo dus ook in de data space. Eerder werd Copilot al aangekondigd voor Power Apps en Power Automate, Outlook en Office products, maar ook GitHub. Een sprekend voorbeeld tijdens MS Build was een Power BI dashboard dat automatisch werd gegenereerd, met behulp van AI, aan de hand van een paar simpele instructies (sessie: Data analytics for the era of AI). En dit is nog maar het begin, hier gaan we de komende jaren nog veel ontwikkelingen zien, het zou me niet verbazen als in de toekomst in bijna elk onderdeel van ons dagelijks werk AI een rol gaat spelen.

 

 

Conclusie

Er is weer veel groot nieuws gedeeld tijdens Microsoft Build! Ik ben onder de indruk van de nieuwe ontwikkelingen! Het is gaaf om te zien dat Microsoft echt luistert naar haar community en dat de ontwikkelingen echt heel snel gaan.

Houd er ook rekening mee dat Fabric tot 1 juli standaard is uitgeschakeld. Wil je het gebruiken, dan moet je het dus handmatig aanzetten. Na 1 juli staat het default aan, als admin heb je dus even de tijd om je gebruikers voor te bereiden of bijvoorbeeld om een kleine groep mensen alvast toegang te geven tot Fabric. Het is ook mogelijk om een gratis Fabric proefperiode van 60 dagen starten: aka.ms/Try-Fabric. Een tenantbeheerder kan Fabric-workloads handmatig inschakelen door de tenant-instelling aan te zetten.

Uit de Power BI blog

 

Voor een compleet (tekstueel) overzicht van alle aankondigingen tijdens Build, kijk op Build Book of News 2023.

Als je meer details wilt over Microsoft Fabric en de andere aankondigingen, of als je de opnames van de sessies wilt terug kijken dan stel ik voor om te beginnen met de onderstaande sessies:

 

Blog posts:

 

 

Na al dit opwindende nieuws te hebben gehoord, zullen we de bovenstaande onderwerpen in meer details in afzonderlijke blogs verder uitdiepen. En als je ondertussen nog vragen hebt, laat het ons weten!
Nicky van Vroenhoven

Microsoft Data Platform MVP, Blogger, Speaker