dataMinds Connect 2024, nog meer data nieuws!
7, 8 en 9 oktober was het weer zover: dataMinds Connect 2024 in Mechelen, België. Dit keer voor het eerst een 3-daagse conferentie bestaande uit 1 “deep-dive” trainingsdag en 2 “normale” conferentiedagen. We hebben zelden zo’n goed georganiseerd event meegemaakt als dataMinds. Met 783 bezoekers, 3 dagen en 7 parallelle tracks betekende dat heel veel Azure en Fabric kennis om te vergaren. Vanuit Powerdobs zijn we naar onze Zuiderburen afgereisd met een delegatie van 4 personen, Taco, Tom, Mike en Nicky waren de gelukkigen.
De content van de sessies was over het algemeen zeer goed. Wat je merkt bij dataMinds is dat ze veel aandacht schenken aan het selecteren van goede sessies over actuele onderwerpen. Hierbij creëren ze ook ruimte voor ‘first time speakers’, die extra begeleiding krijgen en meestal ook een heel goed verhaal over de bühne brengen. Hieronder enkele snippets uit de sessies die wij hebben gevolgd.
Maandag begon met een trainingsdag: een hele dag deep-dive met 1 onderwerp. Op zo’n dag kun je je, onder begeleiding, echt goed focussen op een topic en gedurende de dag leidt dit ook vaak tot goede discussies tussen en met experts! Natuurlijk was er veel aandacht voor Microsoft Fabric, maar ook SQL en de Power BI architecturen kregen veel aandacht.
Op dinsdag en woensdag werden we geconfronteerd met een lekker volle agenda die veel interessant onderwerpen besloeg. Onze highlights:
- Een goede uiteenzetting van de techniek onder Direct Lake mode. Deze innovatie binnen Fabric combineert echt de voordelen van de oude vertrouwende Direct Query mode met de snelheid van weergave en navigatie van rapporten met Import mode.
- Een leuke presentatie over Design Thinking in een BI Product Lifecycle bevestigde maar weer eens ook onze eigen ervaring dat veelvuldige iteraties samen met de daadwerkelijke eindgebruikers zo belangrijk zijn om waarde te leveren met dashboards en queries. Bouw veel feedback momenten in tijdens het voortbrengingsproces en durf wijzigingen door te voeren om zo voortschrijdend inzicht om te zetten in hogere waarde van het eindproduct.
- Een prikkelende presentatie over wat er mis is met de medallion structuur zorgde voor een bomvolle zaal. Ook wij waren heel benieuwd naar de argumentatie, want wij zijn voorstander van deze structuur. Gelukkig was de strekking dat je niet rigide aan slechts 3 lagen moet vasthouden. Er zijn een hoop nuances en zo lang je duidelijk aangeeft waar: landing, raw, base, enriched, curated en semantic “leeft” dan zit je goed. Daarmee staat de Powerdobs referentie architectuur gelukkig ook nog als een huis.
- De leukste presentatie ging over wat Fabric betekent voor het semantisch model (in Power BI). Vakkundig werden 3 scenario’s doorgenomen van vóór en ná de komst van Fabric: 1) self service creators, 2) decentralized creators en 3) centralized BI teams. Met name voor de 1e groep betekenen de mogelijkheden van Fabric dat zij een maturity stap op lifecycle management dienen te maken. Met grotere mogelijkheden komen dus grotere verantwoordelijkheden naar elkaar, waarbij Fabric functionaliteiten helpen om dat te waarborgen. En de 2e en 3e groep blijken verrassend genoeg hun werkwijze (mits het naar tevredenheid functioneert) helemaal niet veel aan te passen. Goed en verfrissend advies.
- In Data Modelling Showdown werden de verschillende data modelleer aanpakken naast elkaar gezet en stil gestaan bij de voor- en nadelen. Bekende kost, maar ook een inspiratie en aanknopingspunt om in onze Powerdobs Data Engineering Tribe nog eens nader over te sparren met elkaar.
Naast de nuttige inhoud was er in de avonden natuurlijk ook nog tijd voor gezellige ontspanning, maar we moeten eerlijk bekennen dat tijdens het drinken van een biertje ook Fabric nog heel vaak langs kwam :).