Microsoft Ignite 2024 Key Highlights
Vorige week was de jaarlijkse Microsoft Ignite conferentie in Chicago. In deze blog nemen we je mee in de belangrijkste hoogtepunten van de sessies.
Fabric SQL Database (Preview): De toekomst van SQL in de cloud
Laten we meteen met de deur in huis vallen met de grootste aankondiging: Fabric SQL Database! SQL-database in Microsoft Fabric is een developer-friendly, transactionele database, gebaseerd op Azure SQL Database, waarmee je eenvoudig een operationele (OLTP) database in Fabric kunt maken. Naast het Fabric Lakehouse en het Warehouse heb je nu als ontwikkelaar dus ook een lekker efficiënte SQL database tot je beschikking met de performance van een transactionele database en onder de motorkap een opslag die geoptimaliseerd is voor analytische doeleinden (Delta Parquet).
SQL Database in Fabric is:
- Dé plek in Fabric voor OLTP-workloads
- Eenvoudig te configureren en beheren
- Ingesteld voor analyses door de gegevens automatisch te repliceren naar OneLake in near-realtime
- Gebaseerd op de onderliggende technologie van Mirroring in Fabric
- Onder de motorkap hetzelfde als Azure SQL Database, en je hebt een web-based editor in de Fabric-portal
Met de introductie van de Fabric SQL Database tilt Microsoft traditionele databasemanagement naar een nieuw niveau:
- Eenvoudige en veilige architectuur: Geautomatiseerd beheer en schaaloptimalisaties
- Source control-integratie en CI/CD-ondersteuning: Onmisbaar voor moderne DevOps-processen
- Facturatie naar capaciteit: Pauzeerbare compute-resources zorgen voor kostenefficiëntie
- Unieke cross-platform mogelijkheden: Voer JOIN’s uit over databases, warehouses en lakehouses
Naast SQL Database in Fabric is ook de volgende versie van SQL Server aangekondigd: SQL Server 2025. Deze is op dit moment in Private Preview. Deze ondersteunt ook mirroring naar Fabric.
Metrics Hub: Standardized Metric management in Fabric (Preview)
De introductie van de Metrics Hub in Fabric is een nieuwe standaard in hoe organisaties KPI’s definiëren, volgen en delen. Deze nieuwe aanpak integreert naadloos met Power BI en biedt een gecentraliseerd beheer voor metrics, wat consistentie en betere samenwerking mogelijk maakt. Misschien denk je, dit komt me bekend voor? Dat klopt! 😊 Eerst waren er Metrics, toen Goals en nu dus de Metrics Hub waar je Metric sets kunt maken.
Het voordeel van het centraal kunnen maken en delen van metrics, is dat je nog steeds die one single version of the truth hebt. Gebruikers kunnen deze measures daarna gebruiken in Power BI rapporten. Maar ontwikkelaars en data scientisten kunnen hier ook gebruik van maken in notebooks, met behulp van Semantic Link (Labs)!
Fabric AI Capacities
Er komt een mogelijkheid om alle AI (=Copilot) compute op een aparte capaciteit te draaien, zodat de andere Fabric workloads geen hinder ondervinden van het gebruik van Copilot.
Je hebt nog steeds minimaal een F64 nodig, en het is niet in alle Azure regio’s beschikbaar, dus check vooral de Copilot FAQ voor al je vragen.
Fabric Org Apps
Org apps is een nieuw item in je workspace, waarmee je vanaf nu een app kunt maken zoals je dat eerder deed door een App te publiceren in je workspace. Eén van de voordelen hiervan is dat je meerdere van deze Org apps per workspace kunt maken!
Daarnaast kun je meer zaken aanpassen zoals het design en gedrag van de app. Wel kun je nog steeds alleen items uit de huidige workspace toevoegen.
Belangrijk om te weten is dat er een tenant setting is voor Org apps die je moet activeren. Je kunt ook met een trial capacity gebruik maken van Org apps.
Enkele andere belangrijke updates voor org apps ten opzichte van workspace apps:
- Je kunt nu naast Power BI rapporten, ook Fabric notebooks en real-time dashboards toevoegen
- De distributie van org apps is vereenvoudigd, omdat toegang tot onderliggende items (bijv. semantische modellen) ook wordt toegepast, zelfs in andere workspaces. Gebruikers krijgen dus leestoegang tot alle items die afhankelijk zijn van de items in de app. Ook bij het verwijderen van een gebruiker worden deze rechten weer weggehaald. Er zijn enkele uitzonderingen, dus check dit wel even.
- De items in een Org app zijn geen kopie meer van het item, maar de originele items uit de workspace
- Check alle verschillen tussen workspace en Org apps hier
Deze week is er ook een uitgebreide blog over Org apps gepubliceerd waar je nog meer informatie kunt vinden.
Power BI
- De grootste update by far: write-back met User Data Functions: native write-back integratie met herbruikbare functions en nieuwe mogelijkheden om deze te koppelen aan knoppen in Power BI, waarmee je data in een bron kunt updaten
- In de Pipeline activity kun je nu op tabel- en partitieniveau een semantisch model verversen
- Dataflow Gen2 updates: binnenkort wordt ook dit item ondersteund in CI/CD (in source control en deployment pipelines)
OneLake
Het hart van Fabric is OneLake, één centrale opslag voor alle data ongeacht het formaat. Enkele nieuwe ontwikkelingen:
- Shortcuts met Iceberg-tabellen: Directe integraties met Snowflake en andere platforms
- Mirroring: Ondersteuning voor o.a. Azure SQL en Snowflake (GA)
- Cross-cloud JOIN’s: Analyseer datasets verspreid over verschillende clouds en formaten: Je kunt SQL Database, Lakehouses en Warehouses combineren in één query
- Open mirroring (preview): hiermee kun je vanuit elke applicatie change data direct in een mirrored database wegschrijven in Fabric. Open mirroring is gebaseerd op het open Delta Lake tabel formaat
Platform
- Workspace monitoring (niet te verwarren met de Admin Monitoring workspace, deze is bedoeld voor tenant inzichten): een database in je workspace die loggegevens en metrics over alle items in die workspace vastlegt. Dit alles wordt vastgelegd in een real-time intelligence Eventhouse database. Er zijn voorbeelden van queries te vinden in the Fabric samples GitHub.
- Surge protection voor capaciteiten: Deze mogelijkheid komt binnenkort, en hiermee kun je een maximum instellen voor de background workload van een capaciteit. Hiermee kun je de beschikbaarheid van interactieve workloads (zoals Power BI rapportgebruik) beter garanderen. Je kunt dit per capaciteit instellen.
- OneLake catalog: Dit is de nieuwe centrale hub om alle Fabric items te vinden, zoeken en gebruiken. Je kunt alle beschikbare filters gebruiken, ook nieuwe zoals domains en tags. Je kunt in-place items verkennen en details bekijken.
Conclusie
Ignite 2024 liet zien dat Microsoft sterk inzet op een geïntegreerd en toekomstgericht dataplatform, met AI en Copilot als rode draad. Innovaties zoals workspace monitoring, verbeterde beveiliging via service principal-ondersteuning, en de geavanceerde mogelijkheden van de OneLake Catalog maken het eenvoudiger dan ooit om data effectief te beheren.
Ik denk dat met deze ontwikkelingen het Microsoft Intelligent Data Platform klaar is om organisaties te ondersteunen in een steeds data-intensievere wereld. Heb jij highlights van Ignite die ik gemist heb? Dan hoor ik ze graag in de comments!
Items waar nu en in de toekomst aan gewerkt wordt zijn veelal openbaar via de Fabric roadmap. Daar vind je per workload de items waar de komende 6-12 maanden aan gewerkt wordt. Enkele voorbeelden:
- Een nieuwe Fabric navigatie experience
- Ondersteuning voor folders voor Git integratie
- Beter ownership van Fabric items
- Fabric Capacity Metrics Cross-capacity insights
- Capacity Metrics Chargeback
Heb je vragen over dit blog of wil je meer weten over één van deze onderwerpen?
Sta je op het punt om Fabric te implementeren en weet je niet waar je moet beginnen?
Een Proof of Concept is een goed startpunt. Neem contact op met Leon Huijsmans om te kijken hoe wij je kunnen helpen.