Hoe en wanneer migreren naar Microsoft Fabric? Een PoC gaat je helpen!

Hoe en wanneer migreren naar Microsoft Fabric? Een PoC gaat je helpen!

Met de komst van Microsoft Fabric is het dataplatform landschap een heel krachtig platform rijker! Veel bedrijven hebben het voornemen om te migreren, maar veel vragen die we krijgen gaan over de passende aanpak en de juiste timing voor de migratie. Belangrijke overwegingen zijn doorgaans zaken als kosten, functionaliteit en performance. Maar ook onderwerpen als gebruikersgemak en integratie hebben natuurlijk invloed en dan hebben we het migratietraject en de bestaande architectuur bij de klant nog niet eens genoemd. Maar we kunnen je daarbij helpen, in deze blog een eerste aanzet.

 

Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden (en beperkingen 😊) van  Fabric kiezen wij er, samen met onze klanten, vaak voor om te starten met een Proof of Concept (PoC). Door middel van de PoC creëren we dan, naast een toets op functionaliteit en performance, ook direct een gevoel voor gebruikersgemak en integratie. Dit geheel voegen we samen met een stuk desk-research en input vanuit de klantsituatie om uiteindelijk te komen tot een goed plan voor de migratie. Later meer over dit volledige traject, in deze blog wil ik verder inzoomen op de PoC.

 

Het doel van de Fabric PoC is om aan te tonen dat de oplossing die je voor ogen hebt ook in de praktijk goed gaat werken. Cruciaal bij het succesvol uitvoeren van een PoC is het bepalen van de scope. Zaken die daarbij belangrijk zijn:

  • De PoC moet representatief zijn zodat het echt iets aantoont
  • Complex genoeg om de lastige zaken na te bootsen
  • Eenvoudig genoeg om binnen een beperkte tijd te realiseren

 

Bij het bepalen van de scope is het ook goed om al na te denken over de use case met vragen als:

  • Wat wil je bereiken met Fabric?
  • Als je een werkende oplossing hebt, waarom zou je dan migreren?
  • Wat kunnen drivers zijn om te migreren?
  • Wie zijn de belangrijkste stakeholders en hoe gaan we die betrekken?

 

Vaak komen we bij het bepalen van de scope uit op één datastroom met data uit enkele belangrijke bronnen die we vanuit de bron opwerken tot een eenvoudig rapport. Door een dergelijke datastroom te realiseren in Fabric zijn we in staat om de toekomstige werking aan te tonen. Bij de realisatie houden we direct rekening met de medaille structuur, zie deze blog daarover.

Bronze

Het ontsluiten van de ruwe data uit de bron kan verzorgd worden met data pipelines. Dit is de meest complete methode. We hebben de keuze uit het gebruik van een Lakehouse of een Warehouse.

Een afsnijroute voor een PoC is het spiegelen van data uit de bronze laag van het huidige dataplatform. Hiermee kan de data één op één uit een Azure SQL Database worden gekopieerd naar OneLake in Fabric. Dit is een optie wanneer de PoC klein gehouden dient te worden.

 

Silver

Voor het samenvoegen van brondata in geconsolideerde views kunnen views uit het huidige dataplatform (als deze al bestaan) worden hergebruikt in Fabric.

 

Gold

Views uit het huidige dataplatform en in Power BI kunnen worden hergebruikt in Fabric. Power BI is geïntegreerd in de licentie voor Microsoft Fabric . Let wel op: dit geldt alleen vanaf F64, en niet voor mensen die rapporten publiceren, publiceerders hebben nog steeds een Power BI Pro licentie nodig. Een Power BI Premium licentie staat gelijk aan een F64 licentie in Fabric.

 

Conclusie

Door de PoC als instrument te gebruiken in de voorbereiding wordt de kans op een succesvol migratietraject een stuk groter. Bottlenecks worden inzichtelijk, risico’s komen boven tafel en verwachtingen worden duidelijk bij alle stakeholders. Zeker een aanrader dus!

 

Denk je aan het uitwerken van een PoC met Fabric? Of wil je meer informatie over de afwegingen in het gebruik van bepaalde services? Neem dan vooral contact op.

Tom Hardeman