Gartner Magic Quadrants BI & Data Analytics compared: 2018 to 2019

Gartner Magic Quadrants BI & Data Analytics compared: 2018 to 2019

Binnenkort komen de 2020 rapporten van Gartner weer voorbij, waaronder het Magic Quadrant voor BI & Data Analytics. Voordat we daarop ingaan een terugblik naar de laatste twee overzichten uit 2018 en 2019, en grootste verschuivingen en onze verwachtingen voor volgend jaar.

  1. Er heeft een brede verschuiving plaatsgevonden van laag geplaatste leveranciers naar meer volledige oplossingen, die ook nog eens beter gepositioneerd zijn om door te groeien (‘de ability to execute’). Mede onder druk van de voortrekkers zoals Tableau en Microsoft is er dan ook flink geïnvesteerd in deze platformen qua user- en datamanagement, en een hogere kwaliteit voor zowel developers als eindgebruikers.
  2. Microsoft en Tableau blijven met afstand de meest complete aanbieders, en hebben de beste papieren als het aankomt op het blijven door ontwikkelen en voorlopen de komende jaren. PowerBI zal het meest tot zijn recht blijven komen op de Azure cloud, en daarbinnen meer en meer functies van MS Reporting Services absorberen zoals het gepland verspreiden, delen en converseren over insights. Aangevuld met Azure data services en de Cortana assistant biedt de PowerBI stack de breedste set aan features op de markt. Tableau aan de andere kant pakt stevig door qua visuele exploratie en analyse van datasets. Daarmee heeft het een smallere feature-set dan PowerBI, maar de features die ze aanbieden zijn goed en worden ondersteund door een wereld klasse community.
  3. De neergang van Qlik komt mede door een reorganisatie en daarmee een kleiner en minder krachtig team aan de ene kant, en de uitdaging om diverse aangekochte onderdelen te integreren tot een compleet platform aan de andere kant. Voorlopig is Qlik Sense een krachtig data exploratie platform, maar verre van compleet en met een onvolledig geïntegreerde workflow aan de data management en managed BI kant.
  4. De acquisitie van Birst door Infor heeft bijgedragen aan een bredere klantbasis en aanvullende omzet. Dat heeft echter nog geen merkbaar effect gehad op de productkwaliteit, waarbij lage feature compleetheid, slechte OLAP performance en een beperkte AI / Analytics engine zorgen voor een flinke daling van Birst in de ranglijst.
  5. Looker heeft na een nieuwe ronde VC funding goede papieren om door te groeien tot een toonaangevend Analyse en (Big) Data Science platform. De relatief smalle set aan features wordt goed gemaakt door hoog kwaliteit ondersteuning en connectoren voor vele big data database engines.
  6. GoodData is nieuw in het 2019 MQ, en richt zich volledig op embedded analytics, waarbij insights direct in B2B en B2C apps getoond worden. De samenwerking met Snowflake en hun gelijknamige, hoog kwaliteit cloud datawarehouse zorgt ervoor dat ook dat deel van hun dienstverlening op orde is.

Richting 2020 kijken we bij Powerdobs, Microsoft huis zijnde, uit naar het nieuwe Gartner Magic Quadrant voor BI & Data Analytics en de positie van MS daarin. Wij verwachten veel waardering voor de Data Flows feature die data modelleer werk toegankelijk maakt voor business gebruikers, en de gestage groei van features rondom delen, annoteren en managen van PowerBI dashboards binnen een organisatie. Bovendien groeien de Azure BI & Data Analytics stack features daaronder ook mooi door met bijvoorbeeld het nieuwe Azure SQL Datawarehouse genaamd Synapse en Data Factory als stand-alone ETL tool door de Databricks engine slim in te zetten. Daarover in een ander blog meer!

Author

Sjoerd Donker