De voordelen van Cloud voor BI & Data Analytics

De voordelen van Cloud voor BI & Data Analytics

Bij Powerdobs richten we ons volledig op Azure BI & Data Analytics oplossingen. Deels gedreven omdat we fans zijn van de Azure stack op dit gebied, maar ook zeker doordat we in algemene zin sterk geloven in de voordelen van cloud. Om te beginnen met de algemene cloud voordelen voor BI & Analytics:

  1. Zelfs de dev & infra teams achter kleinere public clouds zijn zo goed, daar kan je als werkgever alleen maar van dromen. Of handig gebruik van maken: de hedendaagse cloud platformen bieden een kwaliteit die niet te negeren is. Uptime is uitmuntend, Monitoring en security krijgen alle aandacht en patches en upgrades komen snel door en vereisen weinig downtime.
  2. Het bekende verhaal achter AWS (het verkopen van overcapaciteit op servers die voor kerst zijn aangekocht, maar in het laagseizoen niks te doen hebben) is één van de krachten achter de cloud geworden: on-demand horizontaal schalen. Vaak los voor storage en compute. Zo betaal je nooit te veel, en kan je op- en afschalen naar wens als de workload wijzigt, of als je een keer een experiment met nieuwe features wil uitvoeren. Daarover gesproken…:
  3. Innovatie! Cloud zorgt voor een enorme openheid wat betreft data. Internet of Things, website events en clicks en de toenemende open en betaalde data leveranciers zijn ook voor BI & Data Analytics drijvende krachten. Tel daarbij op data delen met ketenpartner en klanten makkelijker wordt, en bijvoorbeeld dashboard en metrics in B2B web-apps makkelijk op te nemen zijn, en je begrijp waarom we bij Powerdobs enorm blij worden van cloud gedreven innovatie!

Naast de algemene voordelen van cloud voor BI & Data Analytics zijn we niet voor niets fan van en nauw verbonden aan de Azure cloud van Microsoft. Begrijp me niet verkeerd, AWS en andere cloud platformen hebben soms hun eigen plek, maar waar we bij Azure erg van gecharmeerd zijn is:

  1. Azure is continue in ontwikkeling van IaaS (focus op IT infra en code) naar PaaS (focus op solutions, IaaS ‘onder water’) en soms ook SaaS (focus op software toepassingen, visueel programmeren). Daarmee is het toegankelijker en makkelijk overdraagbaar van ervaren consultants naar IT (staf) afdelingen.
  2. De Azure portal biedt een zeer volledige en sterk groeiende offering wat betreft het managen van de opgeleverde solutions. Direct in de portal zijn er veel inzichten beschikbaar op de vlakken van kosten, security, optimalisatie en ‘health’, en er zijn ook diverse Azure en third party software oplossingen bovenop te zetten om software draaiend op Azure tot in de puntjes te monitoren. Allemaal ten behoeven van kosteneffectief management én een optimale gebruikerservaring.

Tenslotte een voetnoot aan de schaduwzijde van de cloud: het vereist andere kennis, en daarmee een andere workforce. Een transitie die niet mals is. Aan de andere kant stelt de cloud een bedrijf in staat om meer bezig te zijn met ontwikkeling en vooral ook innovatie! Allemaal overwegingen die we kennen en doorleven, en waar we bij Powerdobs regelmatig over adviseren. Neem contact op als je meer wil weten over (Azure) cloud transities!

Author

Sjoerd Donker